Reduïm el malbaratment alimentari

Què pots fer tu?

Aprèn a treure més profit de les teves compres amb els consells dels nostres treballadors i treballadores

T’ajudem a lluitar contra el malbaratament a casa

“Aprofita les sobres de peix, tant si l’has cuinat al forn o amb una salsa, per fer un original farciment per a pebrots. I si aquesta opció no et convenç, sempre pots fer unes croquetes!”

Chelo Martín

“Si vols sorprendre amb un entrant de marisc, recorda que pots aprofitar la quantitat que et sobri per fer un arròs. Fes servir l'aigua del marisc per bullir l'arròs i donar-li un gust encara més bo!”

Cristina Lorenzo

“Amaneix les amanides que et menjaràs al moment de consumir-les. Ja que un cop amanida, pot perdre el sabor i la textura, però si està sense amanir pots aprofitar per fer una crema de verdures! A més a més, amb el pa sec podràs afegir uns crostons ja sigui a l´amanida o la crema que donarà un toc més original.”

Leire Oñez

“Quan arribis a casa guarda el pa en una bossa de roba perquè duri més. Si veus que comença a estovar-se el pots aprofitar per fer torrades per a l'esmorzar! I, abans que es faci malbé, recorda que també el podem congelar.”

Silvia Ruiz

“Cuinar de més no ha de suposar un malbaratament alimentari! Guarda allò que sobri en carmanyoles i congela-ho per a una altra ocasió!”

Marina Martinez

“Pica la carn que et sobri i reconverteix-la en unes hamburgueses o mandonguilles! Afegint alguna espècie o verdura li donaràs un nou toc i semblarà que mengis quelcom totalment diferent.”

Rafi Morales

“Abans de venir a comprar, revisa el teu rebost i la teva nevera i fes una llista del que et calgui. Així segur que compres només el que necessites i redueixes la possibilitat de què algun aliment se't faci malbé.”

Montse Salas

“Recorda que si tires menjar estaràs llençant també diners! Aprofita les sobres amb creativitat i pensa que comprant productes de temporada també podràs estalviar perquè es conserven més temps.”

Rambip Kaup

Més idees contra el malbaratament

No confonguis la data de caducitat amb la de consum preferent! La caducitat indica que un aliment comença a fer-se malbé i se’ns podria posar malament. En canvi, la data de consum preferent indica quan un aliment comença a perdre olor o sabor, però no ens farà cap mal prendre’l.

Primeres passes...

  • Segueix sempre les recomanacions de conservació dels productes que compris

  • Organitza el rebost i la nevera posant davant allò que es faci malbé primer

  • Congela els aliments per allargar el temps de consum

  • Aprofita les restes per crear noves preparacions: croquetes, caldos, amanides...

  • Prioritza els aliments de temporada i de proximitat

  • Planifica els menús per comprar només allò que necessitaràs

  • Ajusta les racions i cuina només el que sigui necessari

Reduir el malbaratament alimentari és clau per a la sostenibilitat del planeta